<<<<tillbaka

Expressen lät testa ett par tandborstar som använts flitigt några månader. Det visade sig att de var lika snuskiga som en gammal disktrasa. Här är det tandhygienisten Lotta Kuntz Starå som ger patienten Ingela André en instruktion i hur man borstar tänderna.

Tandborsten kan göra dig sjuk

Du kan bli allvarligt sjuk av din tandborste. Laboratorietester avslöjar att tandborsten på badrumshyllan kan vara lika skitig som en gammal disktrasa.
- Hos patienter med hjärtinfarkt har man hittat samma bakterier i blodet som i munnen, säger Birgitta Söder, tandhygienist och universitetslektor på Karolinska institutet.

 

 

Lilla tandborstskolan:
Byt tandborste ofta eller åtminstone varje månad.
Dela inte tandborste med andra.
Tandborsten ska vara lagom stor och stråna mjuka.
Man skadar tänder och tandkött om borsten är hård som en rotborste.
Testa med färgtabletter så att du borstar rätt.
Borsta två gånger om dagen och tag god på dig.
Ta gärna till tandstickor eller tandtråd.
Använd tandkräm med flour och undvik helst att skölja munnen efteråt.
Låt tandborsten torka stående med tandborsthuvudet uppåt.

 

Vi lät testa ett par tandborstar som gått för högtryck under ett par månader i en helt vanlig familj. Provresultaten var alarmerande.

Kan göra dig sjuk

Det visar sig att borstarna är lika snuskiga som den disktrasa vi lät testa vid ett annat tillfälle. - Här kryllar det av allehanda bakterier. Miljontals bakterier som förstås kan vara farliga, säger Karin Lind på Analycen i Stockholm. Hade det handlat om livsmedel hade de klassats som otjänliga. - Det finns ofantliga mängder med bakterier i munnen, en del är förstås ofarliga medan andra är sjukdomsframkallande. Vi vet att det finns i vart fall 500 olika arter med bakterier i munnen, säger Birgitta Söder. Bakterierna från munnen kan gå ut i blodet, särskilt om patienten har dåligt immunförsvar. - Man har hittat samma bakterier i blodet som i placket på tänderna hos patienter som har fått hjärtinfarkt, säger Birgitta Söder. Andra sjukdomar där det troligtvis finns ett samband är diabetes, lunginfalmmation, njursjukdom och för tidigt födda barn.

Svenskar slarvar

Birgitta Söder berättar att kariesframkallande bakterier kan överföras via saliv, när föräldrar stoppar babyns napp i sin egen mun. Troligtvis kan det även ske med tandborsten. Råkar man förväxla tandborstar kan olyckan lätt vara framme. - Det är högst troligt att sjukdomar överförs via tandborsten. Svenskarna slarvar och skaffar ny tandborste allt för sällan. I genomsnitt byter vi en till två gånger per år. - Det är så man baxnar när man hör det. Själv byter jag borste minst en gång i månaden, men med tanke på hur mycket bakterier som finns i borstarna som ni undersökte borde man kanske byta ännu oftare. Kanske så ofta som varje vecka, säger Birgitta Söder.

 

Av Per Hägred
per.hagred@expressen.se

Expressen 19 Aug. 2005

 

 

<<<<tillbaka